Cosmetice si Produse de Ingrijire, Informatii utile

Cum funcționează de fapt balsamul tău de păr?

Șampon, balsam, mască de păr, tratament leave-in… dacă nu ai cochetat foarte mult cu îngrijirea părului, precis ești un pic confuză: oare care e cel mai bun produs pentru tine, cum să îl aplici sau ce face fiecare. Din fericire, ai ajuns în locul potrivit pentru că după ce am vorbit despre setul de îngrijirea părului în articolul precedent, am decis să analizăm puțin unul dintre aceste produse: balsamul.

Ceea ce ni s-a părut foarte interesant e că el nu a apărut sub forma pe care o știm azi. În Franța secolului 20, parfumierul Édouard Fléchier a scos pe piață un produs de îngrijire a bărbii și mustății, care înmuia firul de păr. Nu a durat prea mult până când și femeile s-au hotărât să îl încerce și au realizat că acea formulă le lăsa părul moale și strălucitor. De atunci, formula a fost îmbunătățită zi de zi, ajungând în stadiul de astăzi.

Și acum vine întrebarea firească: e necesar să folosim un balsam de păr? Să facem o analogie scurtă: după o zi lungă, ne curățăm fața de impurități și aplicăm o cremă hidratantă, cu efecte potrivite tipului nostru de ten. Atunci de ce nu am face la fel și după ce ne spălăm părul? Are nevoie de aceeași îngrjire, poate chiar mai multă ținând cont de utilizarea plăcii, a ondulatorului.

Dar cum funcționează de fapt balsamul tău de păr?

După ce folosești șamponul, al cărui rol este de a curăța scalpul și de a îndepărta uleiurile, firul de păr pierde din hidratare, mai ales dacă șamponul este unul dur. Recomandat este să nu aplici șamponul și pe lungime, va usca prea mult firul – este suficientă spuma care curge spre vârfuri când clătim. După acest proces, cuticulele firelor (învelișul exterior și protector al firului de păr, alcătuit din solzi ce conțin keratină, având un aspect similar cu cel al solzilor de pește) rămân deschise, de unde și aspectul uscat, electrizarea. De asemenea, din cauza expunerii la poluare, substanțele din aer, căldura instrumentelor de aranjat părul, aceste cuticule se degradează încet până firul se rupe, în cele din urmă. Aici intervine necesitatea balsamului pentru că el pătrunde în cuticulă și o sigilează, menținând hidratarea în interior.

Datorită ingredientelor, el repară degradarea și formează în jurul firului o peliculă protectoare, rezultând un păr fin, care poate fi pieptănat și descâlcit ușor, mai maleabil. Datorită noii elasticități dobândite, firul va putea fi întins mai mult până să se rupă.

Prin urmare, adevărul este că balsamul nu e doar un produs care aduce un bonus, el vine în completarea șamponului și este esențial pentru sănătatea firului de păr. Nu săriți peste acest pas important!

Și cum v-am obișnuit, nu putem să încheiem un articol fără câteva sfaturi de la elfii noștri înțelepți. 😀

  1. Pentru a avea toate datele problemei, fă întâi niște teste simple pentru a determina nivelul de elasticitate, porozitatea etc. – în funcție de aceste rezultate, vei ști ce tip de șampon sau balsam să cauți.
  2. Aplică balsamul întotdeauna după șampon, pe părul ușor umezit în prealabil cu apă caldă; un mic trick super util pentru mine este să absorb surplusul de apă cu un prosop pentru ca balsamul sa fie singura substanță care pătrunde printre solzii de keratină și să hrănească mai eficient. Când doar storceam părul, nu îndepărtam toată apa, iar balsamul se subția mult și nici nu prea vedeam rezultate. Se întâmpla pentru că deja exista apă între acei solzi și ingredientele bune nu mai pătrundeau suficient.
  3. Balsamul se aplică doar pe lungime și se clătește super bine. Conținând uleiuri, dacă îl aplici pe scalp, o să devină încărcat, blocând porii, părul se va îngrășa mult mai repede. Un alt trick este să îl clătim cu apă rece pentru că sigilează mai bine cuticula firului și părul e mult mai strălucitor și fin.
  4. E recomandat să folosești balsamul la fiecare spălare, lăsându-l să acționeze 2-5 minute.

Și pentru că elfii nu vin doar cu sfaturi, o sugestie de balsam pentru părul uscat, care se încâlcește ușor este balsamul de păr cu cânepă și keratină vegetală, realizat din ingrediente naturale pentru o îngrijire sănătoasă. Este un produs bogat în elemente nutritive și importante pentru firul de păr de care suntem foarte mândri deoarece are rezultate și feedback foarte bun.

Lasă un comentariu